Varmrøykt Bacon - Håkon Holm

Råvare

Ta et stykke ribbe eller flesk. og skjær vekk svoren. Er det ribbe, skjærer du vekk beina også. Derfor bør ribba være litt tykk.

Tørrsalting

Bland sammen 80% nitrittsalt og 20% sukker, og strø et godt lag i bunnen av et passende kar. Legg i flesket med svorsiden ned. Strø godt med saltblandingen over og dytt godt inntil på sidene. Er flesket ca 3cm tykt bør det ligge til salting i ca 18-22 timer. Er det 5cm tykt bør det ha 24-30 timer. Skyll godt av saltet når du har tatt det opp og heng det til tørk på en luftig plass.

Vakuumsalting

Legg flesket i en romslig vakuumpose og strø over 2,5% nitrittsalt og 1% sukker. Vakuumer posen og legg den kjølig for å la salte trekke inn i flesket. Hvor lenge du må la flesket ligge til salting kommer an på tykkelsen. Huskeregel er 1 døgn/cm tykkelse, men det gjør ingenting om eit 3 cm tykt stykke ligger i 14 dager. Det er det fine med vakuumsalting – det blir ikkje saltere når du først har saltet jevnt fordelt i kjøttet. Dette er altså metoden for de som er litt distre eller har lite forutsigbar kalender