Kaldrøykt småørret/røye

Ørret og røye som er under kiloet egner seg best til å salte og røyke uten å filitere. Dette blir relativt lik fremgangsmåte som ved kaldrøyking av makrell. 

Fremgangsmetode: 

  • Sløy og vask fisken godt. Viktig å få bort blodranden som ligger langs ryggbeinet.
  • Strø grovsalt i en egnet beholder (passelig stor i forhold til mengde fisk)
  • legg fisken side om side med buken opp
  • Strø ca 1ss sukker i buken (mindre på liten fisk, litt mer når fisken nærmer seg kiloet)

  • Fyll opp med grovsalt slik at fisken er dekket

  • La fisken ligge i 4-5 dager. Det vil etter hvert danne seg en lake som fisken bader i.

  • Tøm av saltlaken og fyll opp med kaldt vann og la fisken stå til utvanning i 8-16 timer. 8 timer for fisk på ca 3hg, 16 timer for fisk på opp mot kiloet.
  • Heng fisken til tørking over natten fær den plasseres i røykskapet og røykes etter smak (2-6 timer)
  • Rensk fisken og server