Røyklaks (Håkon Holm)

Røykelaks – Kaldrøkt

Fra Håkon Holm

Råvare: Fisk laksen selv eller kjøp oppdrettslaks. Eller gjerne stor ørret. Sløye den og lag 2 fileter. Vær nøye med å dra ut beina i filetstykkene. Laksen bør være minst 2,5 kg. Kjøper du ferdig fileter bør hver filet veie minst 400g.

Salting, dosering:

  •        Hver spiseskje, toppet til 1000-1200g
  •        strøken til 800-1000g
  •        hul til 600-800g

Til en filet, ta en spiseskje sukker og fordel utover.

Pass på å få litt tykkere på der som fileten er tykkest. Vent til sukkeret har blitt vått

Strø på 2 ss salt på samme måte.

Er filetene større eller mindre enn 1000g, så tilpass med litt mer eller mindre sukker/salt. Legg filetene på en rist. Da begynner tørkeprosessen med en gang. Eller legg dem oppå hverandre i en balje. La dette stå 1-1 ½ døgn, og ikke skyll av saltet. Tørk litt med papirhåndkle for å tørke bort olje og fuktighet.

Legg filetene på en rist i minst et døgn så de blir helt tørre. Saltetiden og 10-15 timer av tørketiden foregår i litt kjølig stuetemperatur. 16-18 grader. I en slik temperatur går alt mye raskere. Jeg får en fin tørr hinne på laksen før jeg setter den kjøligere. Jeg bruker kjølerom, men nå (oktober)er jo temperaturen ypperlig ute. Da bruker røykhuset med døra på gløtt til tørkerom. Følg med på tørrheten/fastheten på filetene når kan røykes. 3-4 ganger i døgnet.

Røyking: Røyker Laksen i 10 timermed Spesialblanding for Laks og Ørret.

Spesialblandingen inneholder Hickory som gir en fantastisk frisk, men kraftig røyksmak.

ØNSKER DU EN MILDERE RØYKSMAK?

Bytt ut Spesialblandingen med or eller reduser røyketiden.

Har funnet min egen oppskrift på røykespon, og røyker all laks kun på denne. Har fått utrolig mye positive tilbakemeldinger.

Ser delikat ut og begge smaker himmelsk! Temperaturen i røykeovnen bør ikke overstig 30 grader under røykingen.