Varmrøykt makrell

Røkt Makrell smaker nydelig, enten det er på skiva eller som middag. Makrellen bør være fersk, og helst den store feite høstmakrellen. Ta først ut innmaten. Lag fileter ved skjære bakover langs ryggraden. Bry deg ikke om du ikke får ut alle beina. Men prøv å få vekk den sorte hinna som ligger på innsiden av sidebeina, rundt hele magesekken.

Salting

  •        Strø ½ til 1 ts sukker og 2 ts salt på hver filet.
  •        La stå i 3-4 timer og skyll raskt av.
  •        Tørk forsiktig av vannet med tørkepapir.
  •        La dem stå luftig og kjølig i 3-4 timer, så de får tørke litt. Gjerne lenger.

 Røyking (Jeg røyker med or og einer i 4t)

  •        Legg filetene i røykeovnen og røyk i 4 timer.
  •        Varm opp røykskapet til 64-70 grader.
  •        Varmrøyk videre i 1½ – 2 timer.
  •        Nå er Makrellen fuktig på overflaten, og det passer fint å strø på litt Sitronpepper.
  •        Har fisken blitt tørr på overflaten kan du stryke på et tynt lag med vann eller olje først, for å få sitronpepperen til å sitte.

Har du ikke mulighet til å varmrøyke filetene, går det an å bruke stekeovnen. Sett den på 70-80 grader i 45-60 minutter. Sjekk om fisken deler seg i flak. Røyk så kaldt i 2 timer til. Man kan bytte ut sitronpepper med knust sort pepper dersom man foretrekker det.