Salting/røyking av Torsk/Skrei

Salting av torsk har lange tradisjoner i Norge. Opprinnelig var dette en metode for å konservere fisken og den ble gjerne liggende i salt over natta eller i flere dager. Dette resulterte i veldig salt fisk som er uspiselig uten utvanning eller skifting av kokevann. 

Nå blir det meste av fisk oppbevart i fryser og det er derfor ikke behov for stusalting lenger. Ønsker man å røyke fisken vil man også vanne ut røyksmaken om man må vanne ut fisk som er for salt. Denne metoden gir derfor fisk som er spiseklar og enkelt vil også ønske å strø på litt ekstra salt etter at den er servert. 

Fremgangsmetode: 

  • Sløy, kapp av hodet og vask fisken
  • Flekk fisken 

  • Strø grovsalt i bunnen av en balje og legg fisken i baljen
  • Dekk fisken med grovsalt

  • Legg så neste lag med fisk og dekk med salt og fortsett til all fisken er til salting

Saltetid:

Fisk på under 6kg (rund) - 4 timer

Fisk 6 - 12kg - 5 timer

Fisk over 12kg - 6 timer

Etter salting kan fisken skylles av og er klar for koking.

Røyking

Dersom man ønsker å røyke fisken er det viktig at den får litt tørking før røyking. Hvor lenge den skal tørke er avhengig av tørkeforholdene. Fisken er klar for røyking når den har en lett klebrig overflate. Føles fisken våt må den tørke lenger. Er fisken blitt tørr har den hengt litt lenge og bør dyppes i vann og henge en times tid å mykne opp litt før røyk.

Bruk gjerne Bøk til hvit fisk. Bøk gir en veldig fin røykfarge og god smak. Alternativt en blanding av Or og Einer. Røykes etter smak og behag. Begynn gjerne med 4 timer i røyken og ta noen timer til om dette er for lite etter din smak.